zeeuwpost:Info

Uit Zeeuwpost
Ga naar:navigatie, zoeken

Nieuwsberichten In de archiefdozen zijn niet alleen brieven gevonden. Over de bijvangst is op 28 juni 2016 een blogbijdrage verschenen.

Naar aanleiding van bevindingen uit een eerste aantal getranscribeerde brieven werd op 9 november 2016 een blog geschreven over de slaapbazen in Middelburg en Vlissingen.

Op 20 oktober 2015 besteedde Omroep Zeeland voor het eerst aandacht aan het project Zee(uw)post en een brief van Willem Crul verstuurd aan zijn zus in Middelburg in 1780.

Op 10 oktober 2016 volgde een tweede uitzending over de start van het project Zee(uw)post

Over het project

Ongeveer 40.000 Nederlandse brieven van circa 1652 tot 1815 zijn eeuwenlang onbekend gebleven totdat ze herontdekt werden in the National Archives in Londen. Deze brieven werden door zeelieden, handelaren en bestuurders naar de Republiek gestuurd aan familieleden en bekenden of andersom, naar andere landen in Europa, Afrika, Oost-Indië en de West. Veel van die brieven hebben hun bestemming nooit bereikt. Ze werden in oorlogstijd buitgenomen door de Engelse kapers en oorlogsschepen. In Engeland werden ze bewaard door het High Court of Admiralty als bewijslast in de procesgang tegen scheepseigenaren en vrachtvervoerders.Deze geconfisqueerde brieven van mannen, vrouwen en ook kinderen zijn van groot belang voor zowel historisch, genealogisch als taalkundig onderzoek door bibliotheken, archieven, museau en archiefinstellingen naar het leven en maritieme verleden van veelal onbekende Nederlanders. De inhoud van de brieven geeft veel prijs over de informele taal die buitenom het ambtenarenapparaat werd gebruikt door mensen uit de volksklasse.

Blaeu West-Indië paskaart.jpg

Wereldkaart van Blaeu uit de 17de eeuw, collectie ZB

In 2005 heeft historicus Roelof van Gelder op initiatief van de Koninklijke Bibliotheek een inventarisatie van de documenten gemaakt. Hieruit vloeide in 2008 een boek voort dat als titel Zeepost. Nooit bezorgde brieven uit de 17de en 18de eeuw meekreeg. Dit Zeeuwse project Zee(uw)post verwijst naar dat werk. Binnen het project worden brieven van en aan Zeeuwen uit het verleden getranscribeerd, ver- en hertaald en van historische context voorzien zodat de gekaapte brieven op luchtige en vooral begrijpelijke wijze aan het publiek kenbaar worden gemaakt. Het programma is officieel gestart in april 2016 als samenwerkingsverband tussen ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, het Zeeuws Archief, soortgelijke initiatieven zoals Gekaapte brieven (Meertens Instituut), Brieven als Buit (Universiteit Leiden en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en diverse andere provinciale instellingen.

Hoe verwijzen naar deze site?

Wanneer u gebruik maakt van de inhoud van de site voor publicaties dient u hiernaar te verwijzen met de volgende aanduiding:

Zeeuwpost.nl, The National Archives, High Court of Admiralty, [archiefnummer], [inventarisnummer], [naam/adressering brief], [datum]. De woorden 'The National Archives' en 'High Court of Admiralty' mogen ook afgekort worden met TNA en HCA

Doos HCA 30 362.jpg

Doos met brieven uit het archief van de High Court of Admiralty, foto J. Francke, 2016

Over deze website

Het corpus op deze website, dat zal bestaan uit een kleine duizend brieven, vormt de basis voor een taalkundig en historisch onderzoek dat binnen dat programma wordt uitgevoerd. Van dat onderzoek zal in een later stadium verslag worden gedaan in publicaties van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

HCA 32 805PostzakMiddelburg.jpg

Postzak van het snauwschip Perseverance met bestemming Middelburg, in The National Archives in Kew, foto Erik van der Doe, 2016

Vrijwel alle foto's alle transcripties en metadata die aan de brieven zijn gerelateerd, zijn afkomstig uit the National Archives (Kew, UK) of via Gekaapte brieven en Brieven als Buit uit die archieven afkomstig. Een deel van de metadata en gegevens werd ontleend aan collecties van het Zeeuws Archief en ZB| Bibliotheek.<p> Door vrijwilligers van Zee(uw)post, opgezet in 2015, zijn transcripties volgens de kritisch-normaliserende methode gemaakt van de digitaal gefotografeerde brieven. Na verschillende correctiefasen zijn de definitieve transcripties van de brieven opgenomen in het Zee(uw)post- corpus. Dit corpus is door de HZ University of Applied Science en ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland voorzien van woordsoortaanduiding en beschikbaar gemaakt met uitgebreide zoekfuncties.

Deelnemende instellingen

National archives in Kew.jpg

The National Archives in Kew, foto J. Francke, 30 september 2015

Medewerkers

Projectleiding

  • Dr. P.J. Moree

Projectmanager, eindredacteur en info

  • Dr. J. Francke

Techniek en webportaal

Vrijwilligers historisch onderzoek

José de Bree
Vrijwilligers transcriptie
Drs. Liesbeth van der Geest
Annelies van der Linden
Jan Groen

Paleografiecursus

Drs. I.J. van Loo

Realisatie handschriften wiki

Dr. Hans de Bruin
Jethro Waanders

Vrijwilligers

Aagje Aaij
Mieke van Baarsel
Adrie Bareman
Annet Beertsen
Karel van den Berg
A.C. Boertjes
Christa van de Bilt
Adrian Borggreve
Anneke Bos-Bliek
Eric Bosch
Jasper van den Bosch
Marike van Brakel
Angelika Braun
Eva Breuer
Bram le Clercq
Ruud Cuypers
Thijs van Dalsen
Pauline van Dijk
Joanna Elferink
Roos L.J. Goverde
Henk van de Graaf
Jan Groen
Janny van der Groen-Groot
Rob de Groot
Reina de Haan
Mandrie Harinck
Paula Hart
Kevin Hauser
Astrid van Heerwaarden
Anne Marie Heevel
Jeroen van der Heijden
Bart Hekkert
Mai Henckens
Daniëlle van Hengst
Roeland H. Heuff
Frans van der Hulst
Matanja Hutter
Janneke Lutjenhuis
Truus Janse-de Hoog
Magda de Jong
Martijn de Jong
Niek Joosse
Ron Koel
J. Kole-Vlutters
Stijn J. Knuvers
Toon van Laarhoven
Norbert van Leeuwen
Annelies van der Linden
Leo Meerman
Robbertjan Meerman
Leijn Melse
Diana Metzlar-Ankersmit
Charlotte Meyer-Vonk
Evelien Misset
Jorn Moeskops
Irene Nierstrasz-Ledeboer
Linda Nieuwenhuizen
N.J. Oele
Wouter Oenema
Claire van Oers
Noud van Oeteren
Kyshia Oosting
Brigitte van de Pas
Roosje Peeters
Gert van Rijn
Jean van der Rijst
Miriam Rook
Margot Scheltema
Hilde Soldaat
Suzettte Sponselee
Herma Stoelinga
M. van Strien-Gerritsen
Kim Swarts
Alette Tangenberg-Roetergerink
Teun van der Vaart
Nico Veenstra
Joost Vellinga
Derk Jan Venema
Janneke Verdijk
Sanne Vonk
Nils Voskuil
Esther van de Vrie
Friso de Vries
Lucia Furquim Werneck-Xavier
Janneke Willekes
Myrte Wouterse
Dasja Zonneveldt
F. Zwaan


Samenwerkingspartners

Deze website komt tot stand door de samenwerkingspartners:


Zeeuws-Archief.jpg Universiteit-leiden.jpg Sailing-letters-logo.jpg NWO.jpg Meertens-instituut.jpg Koninklijke-bibliotheek.jpg HZ.jpg Brieven als Buit.jpg

ZB logo liggend.jpg